Skal du på ferie, og er dit fly forsinket? Læs med her i artiklen

Fly

Det er de færreste danskere, der kender til deres rettigheder, når deres fly forsinkes i forbindelse med en rejse eller en ferie. I de fleste tilfælde har man faktisk rimelig gode chancer for at få enten kompensation eller erstatning ved en flyforsinkelse, hvorfor det er vigtigt, at man kender til sine rettigheder i den forbindelse. Det kan du læse mere om her i artiklen, så du slipper for at blive snydt for en økonomisk kompensation eller andre fordele den næste gang, dit fly bliver forsinket.

Disse rettigheder har du, hvis dit fly forsinkes i mere end to timer

Du har en række rettigheder, såfremt det skulle ske, at dit fly bliver forsinket i mere end to timer. I disse tilfælde skal flyselskabet både tilbyde dig gratis mad og drikke, og det gør sig gældende, hvis der er tale om:

  • En forsinkelse på to timer eller derover for alle flyvninger på under 1.500 kilometer
  • En forsinkelse på tre timer eller derover for alle flyvninger inden for EU’s grænser på over 1.500 kilometer
  • En forsinkelse på fire timer eller derover for alle flyvninger uden for EU’s grænser på over 3.500 kilometer.

Skulle det ske, at du er nødsaget til at overnatte som følge af, at flyet er forsinket, skal det pågældende flyselskab også betale for alle dine overnatninger, ligesom de skal betale for transporten til og fra det hotel, du bor på. Er flyet forsinket i fem timer eller derover, kan du være berettiget til at få en returflyvning eller til at få flybilletterne refunderet.

Det har du ret til at modtage som flyforsinkelseskompensation

Du har ret til at modtage flyforsinkelse kompensation, såfremt du ender med at komme mere end tre timer for sent til den pågældende rejsedestination. Hvor meget du vil modtage i flyforsinkelseskompensation har at gøre med, hvor lang en flyvning det drejer sig om. I den forbindelse gælder følgende regler:

  • 250 euro i flyforsinkelseskompensation for flyvninger på 1.500 kilometer eller kortere
  • 400 euro i flyforsinkelseskompensation for flyvninger mellem 1.500 og 3.500 kilometer
  • 600 euro i flyforsinkelseskompensation for flyvninger på over 3.500 kilometer uden for EU’s grænser.

Denne økonomiske kompensation har flyselskabet mulighed for at udbetale på tre måder. Enten skal den udbetales kontant eller via bankoverførsel eller bankcheck. Tilbyder flyselskabet dig at udbetale beløbet i form af tjenester såsom rejsekuponer, skal du have givet din accept til dette, og det skal gøres via skrift.

Det bør du være opmærksom på, hvis du rejser uden for EU’s grænser

Du skal være opmærksom på, at der gør sig nogle særlige regler gældende, når det handler om rejser uden for EU’s grænser. Her kan alle flyselskaber reducere den økonomiske kompensation med hele 50%, og det svarer til cirka 300 euro, såfremt du kommer mellem tre og fire timer for sent til destinationen. Endvidere skal du vide, at du ikke længere har ret til at modtage økonomisk kompensation, såfremt flyforsinkelsen skyldes nogle ekstraordinære omstændigheder. Det kan for eksempel være terror, voldsomt uvejr eller ulovlig arbejdsnedlæggelse.

Du er nu blevet klogere på, hvilke rettigheder du har, når dit fly forsinkes i forbindelse med en rejse eller ferie. På den måde undgår du at blive snydt for økonomisk kompensation eller andre fordele.